פסטיבל "החג של החגים" נוסד לפני עשרים שנה (1994) על-ידי "בית הגפן - מרכז תרבות ערבי–יהודי", עיריית חיפה וועד שכונת ואדי ניסנאס. שמו של הפסטיבל מבטא את כוונתו לציין את החגים הדתיים החלים בחודש דצמבר ובסמוך לו – חנוכה, חג המולד והרמדאן - כחגיגה רב-תרבותית, ולבטא את אופייה של חיפה כעיר בעלת אוכלוסייה מעורבת, שבה חיים במשותף בני כל הדתות.
שלושה חגים אלו עומדים בסימן האור: החנוכייה, המסמלת את נס פך השמן ומסר של חירות בחג החנוכה; "הולדת ישו", המסמלת את "אור העולם" בחג המולד (המיוצג בבול באמצעות עץ אשוח); וה"פאנוס" - פנס שבו נהגו המוסלמים להשתמש בתחילת ימי האסלאם ושהפך לסמל ברמדאן.
בקרב תרבויות רבות לאורך ההיסטוריה, האור נחשב לטוב המוחלט והטהור המסמל לרוב נס, התגלות, חוכמה והתפכחות.
העיר חיפה, שעליה אמר הסופר א.ב. יהושע כי היא "עיר המיזוגים הנכונים", ידועה בסובלנותה ובמרחבים המשותפים שהיא מציעה לכל תושבי העיר, ללא הבדל דת, גזע ומין.
לאורך כל שנות ההיסטוריה של חיפה, מובילות המנהיגויות שלה - המוניציפלית, הדתית והקהילתית - קו של פתיחות, הידברות והתמודדות עם אתגר החיים המשותפים באמצעות דיאלוג.
הפסטיבל מתקיים במשך ארבעה סופי שבוע בחודש דצמבר, ומציע מגוון אירועים:
תערוכות ומסלולי אמנות בגלריות ובמרחב הציבורי ברחבי ואדי ניסנאס, המושבה הגרמנית והעיר התחתית בחיפה, אירועי חוצות הכוללים ירידים, מופעי רחוב ובמות פתוחות בשבתות, ופעילויות תרבות מגוונות למשפחות ובכלל. האירועים והמופעים משקפים נאמנה את העושר ואת השילוב התרבותי בעיר חיפה כמיקרוקוסמוס של החברה הישראלית - והכל ברוח החיים המשותפים.
אסף רון
מנכ"ל בית הגפן
"בית הגפן" הוקם בשנת 1963 ביוזמת עיריית חיפה, המהווה את המקור התקציבי המרכזי לפעילות הבית כפועל יוצא של החזון העירוני לקידום החיים המשותפים. פעילות "בית הגפן" מבוססת על האמונה כי היכרות בין-אישית ומפגש עם תרבות אחרת חשובים לשבירת המחיצות ולבניית אמון בין הלאומים והקבוצות האתניות והדתיות השונות בחיפה ובישראל.
תצלום פנורמי של חיפה במעטפת היום הראשון: SHUTTERSTOCK
התאחדות בולאי ישראל