כמה באמת שוויים הבולים שלי ?
איסוף בולים הוא תחביב מהנה ומעשיר. מי מאתנו לא אסף בולים בילדותו, סידר אותם באלבום על פי נושאים קבועים מראש כמו מדינות, אישים, בעלי חיים.. עבור רובנו זה היה עוד אחד משעשועי הילדות שברבות הימים נשכח והפך לזיכרון מרוחק. רק חלק קטן מאותם צעירים התמיד באיסוף הבולים, הגדיל את כמויות הבולים שברשותו וקבע לעצמו את גבולות האיסוף. מתוך קבוצה זאת נבדל קומץ של אספנים שניתן להתייחס אליהם כ"מקצוענים". התמדה , מחקר בולאי מעמיק, השקעות כספיות והכרת השוק הבולאי על בוריו- אלה מגדירים את רמתו ומיומנותו של הבולאי האמיתי.
אוספים של בולים שנצברו במשך השנים בין אם ברשותו של האספן או בידי יורשיו, מעלים מייד את רף הציפיות בנוגע לשווים הכספי. רכישת הבולים מזוהה כמעט אוטומטית עם השקעה שיש בה רווח גדול (אולי כזיכרון היסטורי לגאות הבולאית שנות ה-50), ולכן פיסות מידע לא מבוססות, שמועות כלליות והנחות שגויות יוצרים אצל בעל האוסף אמונה ובטחון בערכו הגבוה של האוסף מחד, ואכזבה מתסכלת עם הגילוי האמיתי מאידך.
מהם אם כן אותן אמירות "כמעט ודאיות" המכתיבות את התחושה לגבי שוויו של הבול, מה הקשר בין הנחות עבודה אלה שברובן שגויות למציאות בשטח והעיקר הוא למעשה להגדיר פרמטרים אמיתיים להערכה ערכית וכספית של בולים.
להלן אמירות נפוצות שימחישו את הפער בין "מה שנהוג לחשוב" לבין המציאות בשטח
בולים ישנים הם תמיד בעלי ערך.
לגיל הבול אין כמעט חשיבות בבואנו להעריך את שוויו. רב הבולים בכל התקופות הודפסו בכמויות גדולות ולכן ערכם נמוך. בהקשר זה הנפקה מצומצמת של בול מסוים יכולה להקפיץ את מחירו.
בול נדיר הוא בול יקר.
הנדירות לבדה היא לא תמיד מתכון לבול יקר. האיזון בין היצע וביקוש הוא בעל משמעות גדולה יותר. הדרישה לבול מסוים תעלה את מחירו יותר מאשר בול נדיר שאין לו דורש. אבל מאידך כשמדובר בבול מאוד מאוד נדיר ביקוש סביר ייעלה את ערכו הכספי.
מחיר קטלוגי משקף את ערך השוק.
לא תמיד נכון. ישנם מקרים בהם הבול מוערך במשך שנים בהרבה פחות מערכו ואז בעקבות בחינה מחדש של השוק ערכו עולה בהתאם. ההיפך גם יכול להתקיים. בנוסף לכך כאשר מתיחסים האספנים לאחוז קבוע ממחירו הקטלוגי של הבול הרי הם סומכים על כך שהמחירים בקטלוג משקפים את כוחות השוק. הדבר לא בהכרח כך וזאת בגלל מדיניות מחירים משתנה שנקבעת על ידי עורכי הקטלוג.
בול שהודפס בכמויות קטנות נדיר יותר.
למרות שקביעה זאת מאוד מקובלת היא לא תמיד נכונה. יש למשל מצבים שבול מונפק בכמויות קטנות ואז האספנים כמובן קונים אותו ואז מאבד מנדירותו. פרמטר יותר חשוב הוא כמה בולים בשימוש דוארי מסחרי (על גבי מעטפות) שרדו מהנפקה מסוימת וניתנים לרכישה במצב טוב.
בול תמים (לא חתום ועם דבק) שווה יותר מבול לא משומש (שיש פגיעה בדבק שלו בגלל שימוש בולאי).
כיום, שלא כמו בעבר, יש עדיפות לבול תמים ומחירו גבוה יותר, אך יש לזכור שיש לא מעט בולים שאינם בנמצא במצב תמים ואולי כדאי לשקול בין האפשרות ,לדוגמא, לרכוש בול תמים אחד או להשלים סדרה של בולים משומשים
מצב הבול הוא שקובע.
אמנם איכותו של הבול חשובה מאוד, אך ישנם פריטים נדירים שהם לא "מושלמים" ולמרות זאת מחירם גבוה, כי אין אחרים מלבדם.
בול שלא מוזכר בקטלוג –שווה יותר.
לא נכון. כל הוצאה קובעת לעצמה את הקריטריונית למיון הבולים ולכן העדרותו של בול מסוים מהרשימה יכולה להיות מיוחסת למדיניות זאת.
בלוק של ארבע בולים שווה יותר מארבעה בולים בודדים.
למרות שבלוק הבולים נראה טוב יותר, הרי בד"כ ערכו לא גבוה מסכום ארבעת בוליו. יוצאים מהכלל הם תשניות או טעויות בבלוק עצמו.
ערכן של סדרות גבוה מסכום הבולים המרכיב את הסדרה.
כמו בנושא הקודם מחיר הסדרה זהה לסכום בוליה . יש מקרים שמחיר הסדרה אף נמוך מזה. לפעמים בולי מסוים בסדרה לא ניתן להשגה ואז תהיה בעיה למכור את הסדרה ללא בול זה. במקביל יהיה קשה לרכוש את הבול המיוחד ללא הסדרה כולה.
רכישת בולים מהשירות הבולאי היא העסקה הכדאית ביותר.
עד לפני כיובל שנים הדבר היה נכון. אבל מאז, התמורה שמקבלים עבור רב הבולים שהונפקו היא נמוכה מאוד ולא עומדת בשום יחס להשקעה הכספית.
מחירי הבולים עלו – משמע הרווחתי.
בול, ציור, מנייה- לא הרווחת עד שמכרת!!!!
כעת, כשעקרונות האיסוף הבולאי והכלים להערכת שוויים של הבולים פרושים לפניכם – זה הזמן להתבונן באופן מעמיק יותר בפריטים המרכיבים את האוספים שלכם ולבדוק האם הם עומדים בקריטריונים שהוזכרו. אם כן, אז בהחלט אנו שמחים בהצלחתכם. ואם לא, ואתם בכל זאת מעונינים להתוודע לתחביב הבולאות באופן מקיף ורציני, הרי זה הזמן להתחיל.
התאחדות בולאי ישראל תשמח ליעץ ולהנחות באופן מקצועי את החפצים להתמחות בנושא. ספרות מקצועית, מפגשים בולאיים , ירידים ותערוכות בולים – אלה חלק מהפעילויות שאנחנו מקיימים למען אספני הבולים. הצטרפו אלינו והיו חלק מהמשפחה הבולאית הרחבה.