חיסכון פנסיוני
חיסכון פנסיוני הינו שם כולל לחסכונות קופות הגמל וקרנות הפנסיה של האזרח, שמטרתם העיקרית היא להבטיח לאזרח הכנסה שתקיים אותו בכבוד לאחר יציאתו לגמלאות. רוב קרנות הפנסיה כוללות מרכיב חיסכון לעת פרישה ומרכיב ביטוחי שנועד להגן על החוסך ומשפחתו במקרה של מוות או נכות. מתוך הכרה בחשיבות הנושא, מדינת ישראל החליטה לעודד את החיסכון הפנסיוני באמצעות הטבות מס משמעותיות ביותר, הן לשכירים והן לעצמאיים.
היקף החיסכון הפנסיוני גדל מ-180 מיליארד שקלים בשנת 2001, לכ-600 מיליארד שקלים בשנת 2014. 30% מהחיסכון הפנסיוני מושקע באג"ח ממשלתיות מיועדות, המבטיחות הצמדה למדד וריבית של 4.8%. התפתחות זו הגדילה בשיעור ניכר את כמות הכסף הנכנסת אל שוק המניות בישראל, והפכה את החיסכון הפנסיוני לנדבך משמעותי התורם לפיתוח שוק ההון הישראלי.
בשנת 2003 הועלה גיל הפרישה כדי להקטין את ההוצאות הממשלתיות ולהעלות את פנסיית הזקנה. כיום יכולים מבוטחים לנייד את כספי הפנסיה שלהם בין קרנות פנסיה וקופות גמל שונות ללא הגבלה.
משנת 2008 הוחלה פנסיית חובה על המעסיקים והעובדים בישראל - פעולה אשר הוסיפה כמיליון שכירים למעגל החוסכים. פנסיית החובה חלה על כל עובד מגיל 21 לגבר ומגיל 20 לאישה ועד הגיעם לגיל פרישה.
בשנת 2015 בישר אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר על רפורמה מתוכננת בשוק החיסכון הפנסיוני, הכוללת צעדים שנועדו להקטין את הריכוזיות ולהגברת התחרות, מתוך תפיסה שלפיה ענף הפנסיה הוא הענף הצומח ביותר בסקטור הפיננסי בישראל.
רוני הלמן
ממייסדי איגוד הפנסיה הישראלי
תמונות: שאטרסטוק