שווקים בישראל
שווקים הם מוקדי פעילות כלכלית וחברתית חשובים בערי העולם ובישראל, בימינו ובעולם הקדום.
ביקור בשווקים הוא חוויה של צבעים, ריחות, טעמים וקולות של סוחרים המכריזים על מרכולתם.
יש שווקים שפועלים בכל ימות השבוע, שווקים בעלי מסורת ואופי. וישנם הפועלים ביום מסוים וקבוע, או הנודדים מעיר לעיר.
בארץ קיים מגוון רב של שווקים: יש המתמחים בתחום אחד, ובאחרים נמצא הכול. יש שווקים גדולים ושווקים קטנים ואינטימיים, שווקי איכרים, שווקי אמנות ושווקי פשפשים. בארץ נפגוש בשווקים מגוון יוצא דופן של אנשים הנובע מהעושר הרב של הרכב האוכלוסייה. כל קבוצה עם מנהגיה, מסורתה, שפתה ולבושה – יהודים, ערבים, יוצאי מזרח ומערב, רוסים ואתיופים, בדואים, דרוזים ואחרים.
השווקים עוברים תהליך של התחדשות והרחבת קשת הפעילויות בהם. כיום נמצא בשווקים גם מסעדות גורמה, בתי קפה, בארים ובוטיקים.
השווקים מתפתחים גם כמוקדי תיירות למטיילים הרואים בשוק מוקד של פולקלור, מאכלים מיוחדים ומפגש מעניין עם אנשים.
שוק מחנה יהודה, ירושלים
שוק מחנה יהודה החל לפעול במחצית השנייה של המאה ה-19, כאשר התחילו לבנות את השכונות היהודיות לאורך רחוב יפו. ראשיתו בשוק ארעי, שהופעל על-ידי תושבים ערבים מכפרי הסביבה, שמכרו תוצרת חקלאית.
מתחילת המאה ה-20 הלך השוק והתפתח בכמה שלבים, ובין הרחובות יפו ואגריפס הוקמו מבנים וחנויות, שהיו בבעלותם של סוחרים יהודים. בתקופה זו קיבל השוק את שמו הנוכחי "מחנה יהודה", כשמה של השכונה הסמוכה לו.
כיום השוק רחב-ידיים, מגוון, צבעוני ותוסס ומוקד לתיירות. זהו שוק עממי בעל קהל ססגוני של קונים ומוכרים. בד בבד עם הפעילויות המסורתיות המתקיימות בשוק והמסעדות העממיות, יש בו כיום גם מסעדות גורמה, בתי קפה, פאבים ובוטיקים לבגדים ולתכשיטים. סמוך לשוק נמצא אזור הנחלאות, שכונות שהוקמו בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20 ושומרות על אופיין עד היום, בתי אבן נמוכים, סמטאות צרות ובתי כנסת ציוריים.
שוק הפשפשים, יפו
שוק הפשפשים ביפו הוא שוק צבעוני ומגוון, המצטיין במבחר גדול של מוצרים ובאווירה של שוק פשפשים אמיתי.
השוק החל לפעול בשנות ה-80 של המאה ה-19 בשטח שהיה בבעלותה של הכנסייה היוונית-אורתודוכסית ונקרא אז סוק-א-דייר (שוק המנזר). עם השנים גדל השוק והתרחב. את אופיו הנוכחי ואת שמו קיבל בשנות ה-50 של המאה ה-20.
בשיטוט בסמטאותיו וברחובותיו ניתן לחוש את הקסם והייחוד שלו. החנויות מציגות למכירה שטיחים פרסיים, רהיטים עתיקים, תכשיטים ורקמות, בדים צבעוניים והרבה מציאות לאספנים. ברחבת שוק הרוכלים מוצגים חפצים מיד שנייה, בגדים משומשים, כלי עבודה וספרים ישנים. אנשים רבים מחטטים בערמות החפצים המונחים על דוכנים ארעיים ועל רצפת האבן.
בשנים האחרונות נוספו למסעדות העממיות של השוק גם מסעדות שף, פאבים, חנויות מעצבים וגם אכסניה למטיילים. בסביבת השוק יש אתרים מעניינים כמו כיכר השעון, חאן מנולי, בניין הסראיה והנמל.
שוק עכו העתיקה
במרכזה של העיר העתיקה של עכו משתרע שוק יפה, המתפתל בסמטאותיה לכיוון נמל הדייגים הציורי.
השוק נבנה בסוף המאה ה-18 בימיו של ד’אהר אל עומר, ושוקם והורחב בימי מושל עכו סולימן פאשה.
יש בו כמה קטעים: השוק הלבן, הבזאר הטורקי והחלק העיקרי שהוא השוק העממי השוקק חיים. השוק אוריינטלי באופיו וכולל חנויות תבלינים, דברי-מתיקה מזרחיים, מיצי פירות וקני סוכר, ירקות בלאדי, צמחי-מרפא ודגים טריים היישר מרשתות הדייגים. השוק מתפתל ברחוב מקורה מרוצף אבן, ובסביבתו ניתן לפגוש בבעלי-מלאכה, רוקחי בשמים, רוקעי נחושת ואופים. בשוק יש מסעדות מזרחיות, חומוס משובח, מסעדות דגים ופירות-ים.
בקרבת השוק כמה אתרים היסטוריים: אולמות האבירים ומנהרת הטמפלרים, החמאם התורכי, חאן אל עומדאן, ומסגד אל ג’זאר הבולט לעין.
יגאל צור
מצלם וכותב על אתרים בישראל
תודתנו ליגאל צור על שהעמיד לרשותנו את אוסף התצלומים שלו כבסיס לעיצוב הבולים, ראשי הגיליונות ומעטפת היום הראשון.