מדינת ישראל הוקמה בשנת 1948, ומיד נאלצה להתמודד מול שכנותיה במלחמה על עצם קיומה. הקרבות המרים שנכפו עליה הרסו רבים ממתקני התשתית ברחבי הארץ, והותירו את ישראל כשהיא נתונה במשבר כלכלי חמור. בתנאים קשים אלו התגייסה אוכלוסיית ישראל, שמנתה כ-600 אלף איש, להתמודד עם קליטת המוני אדם, חסרי כל, פליטי שואה מאירופה, אסירי מחנות ההסגר הבריטיים ועולים מארצות המזרח.
למרות תנאי פתיחה בלתי אפשריים אלו, הצליחה מדינת ישראל לא רק לשרוד ולהתקיים, אלא גם להתפתח ולהגיע לשורה ארוכה של הישגים מרשימים בקנה מידה עולמי, במגוון רחב של תחומי עשייה.
כלכלה
בשנים הראשונות לקיומה עמדה מדינת ישראל בפני פשיטת רגל. המחסור החריף במצרכי יסוד חייב הטלת משטר צנע וקיצוב של מוצרי מזון, והמטבע הראשון שטבעה המדינה (מופיע בשובל הבול) היה יצוק מאלומיניום עקב מחסור במתכת מתאימה יותר.
שבעים וחמש שנים לאחר מכן כלכלת ישראל היא מהחזקות בעולם. תעשיית ההי-טק המקומית, המבוססת על יוזמה וכוח האדם איכותי, מהווה את הקטר המוביל את יתר מרכיבי המשק להישגים פורצי דרך. החקלאות המתקדמת מפתחת מערכות לניצול יעיל של מים ולחיסכון בידיים עובדות. תעשיית המזון מתקדמת בצעדי ענק לפיתוח פתרונות דוגמת הדפסת בשר מלאכותי שיאפשרו הזנת המונים ללא פגיעה בסביבה ובבע״ח.
תחום הכלכלה בישראל נתמך בידי מוסדות פיננסיים איתנים, בורסה מתקדמת, מערכות מסחר עשירות ומגוונות ותשתיות תחבורה, המעודדות את המשך הפיתוח בשנים הבאות.
ביטחון
לרשות מדינת ישראל, שנאלצה להתמודד במלחמת העצמאות מול הצבאות המודרניים של מצרים, ירדן וסוריה, עמדו רק מעט כלי נשק מיושנים, דוגמת תותח ה"נפוליאונצ’יק" (מופיע בשובל הבול). כל שעמד לרשות חיילי צה"ל המעטים וחסרי ההכשרה, הייתה האמונה בצדקת הדרך.
שבעים וחמש שנים לאחר מכן האמונה בצדקת הדרך ממשיכה להתקיים, והיא משמשת נר לרגליו של אחד הצבאות החזקים והמתקדמים בעולם. חיילי צה"ל עומדים על המשמר להגנת מדינת ישראל ותושביה כשהם פרוסים באוויר, בחלל, ביבשה ובים. הם מצוידים במיטב כלי הנשק הקיימים בעולם, רובם תוצרי התעשייה הביטחונית הישראלית. מכשולים פיזיים דוגמת גדר ההפרדה מהווים מכשול בפני פריצת גבולות המדינה. מערכות הגנה ייחודיות, דוגמת "מגן אור", "כיפת ברזל" ו"חץ", מבטיחות את שלומם של תושבי ישראל מפני התקפה בנשק רקטי, ומערכות שליטה דוגמת לוויני "אופק" מספקים מידע מקדים על כוונות התקפיות מצד האויב.
תשתיות
בשנים הראשונות לקיומה התקשתה ישראל להקצות ולו מעט ממשאביה המוגבלים על מנת לפתח את תשתיות המדינה. מרבית העולים החדשים שנקלטו בישראל והכפילו את אוכלוסייתה בתוך שנים ספורות נאלצות לבלות חודשים רבים במעברות, ולהתגורר באוהלים, מחוסר יכולת לבנות בתי מגורים של ממש. המאמץ המרוכז הראשון הוקדש להקמת מוביל המים הארצי, אשר אפשר לנצל באופן מושכל את מעט משאבי המים הטבעיים לטובת פיתוח החקלאות בדרום הצחיח.
שבעים וחמש שנים לאחר מכן ניצבת מדינת ישראל במקום שונה לחלוטין. מערכת ענפה של כבישים ומחלפים מהווה את עמוד השידרה של מערכת התחבורה הקושרת בין המרכזים העירוניים במדינה. מתקני התפלת מים, בצירוף למתקני מחזור וטיהור שפכים, שחררו את ישראל מן התלות בתנאי האקלים. פריסת רשת כבלים ואנטנות סלולאריות שידרגו את איכות התקשורת ברחבי המדינה. גילוי שדות הגז מול חופי המדינה, יחד עם פיתוח מואץ של מתקני ייצור אנרגיה מתחדשת, שחררו את ישראל מן התלות במקורות אנרגיה זרים ואפשרו את תהליך המעבר לכלי רכב חשמליים ורכבות חשמליות כתחליף לתחבורה המבוססת על דלק מזהם.
במלאת שבעים וחמש שנה למדינה, יכולים תושביה להביט סביב בסיפוק רב, ולסקור בגאווה את ההישגים הרבים אליהם הגיעו. האתגרים לא תמו, אולם התנופה בה נמצאת ישראל בשנים האחרונות עתידה להמשיך ולהוביל את המדינה בנתיב הפיתוח והיצירה בה צעדה עד כה.
תיאור הבולים
בבולים נראה המספר 75 בצורת סרט מתנפנף, שבו פסים כחולים ולבנים בהשראת דגל ישראל, וכן מרכיבים המשקפים את התקדמות המדינה ב-75 שנותיה בתחומי הכלכלה, הביטחון והתשתיות.
בשבלים ובשוליים העליונים של הגיליונות ניתן ביטוי לתחילת דרכה של המדינה.
כלכלה -
בול: כספת בנק ומטילי זהב, מחשב וגרף מניות, זרוע רובוטית, מעבד מחשב, עגלת קניות ממוחשבת ומוצרי מזון, מדפסת להדפסת בשר מלאכותי, מיקרוסקופ מחקר ומולקולות, רחפן חקלאי משקה שדה ומאביק תמרים, מערכת אנכית לגידול צמחים, ספינת מכולות, מטוס נוסעים ותובלה, יהלום.
שובל: מטבע 25 מיל מתש״ח, המטבע הראשון של ישראל.
שוליים עליונים בגיליון: תור ארוך לקניית מוצרי יסוד בתקופת הצנע (צילום: הנס פיין); עיתון ״מעריב״, אפריל 1949.
ביטחון -
בול: לוויין אופק 16 מעל כדור הארץ, מטוס קרב F35-אדיר, כטמ"מ ביון הֵרון MK2, מערכת לייזר ״מגן אור״, טיל חץ 3, מערכת כיפת ברזל, טנק מרכבה 4M, גדר ביטחון, צוללת דולפין, סטי"ל סער 6, מסוק ימי סיהוק SH-60.
שובל: תותח נפוליאונצ׳יק 65 מ״מ ממלחמת העצמאות.
שוליים עליונים בגיליון: חיילי חיל תותחנים בעמדה מול כוחות מצריים בפלוג’ה (צילום: בוריס כרמי, אוסף מיתר, האוסף הלאומי לתצלומים ע״ש משפ׳ פריצקר, הספרייה הלאומית); עיתון ״על המשמר״, מאי 1948.
תשתיות -
בול: אסדת גז ״לוויתן״, תחנת כוח תרמו-סולארית ״אשלים״, טורבינות רוח ועמודי חשמל, רכבת חשמלית, עמדת טעינה לרכב חשמלי, אנטנה סלולרית, מסנני אוסמוזה הפוכה להתפלת מים, בריכת השבת מי קולחין לטיהור שפכים, פחי מיחזור, מכונת ייצור פתיתי פלסטיק ממוחזר, מערכת גשרים, מנוף ובניין.
שובל: מעברת אוהלים מקום המדינה.
שוליים עליונים בגיליון: הקמת המוביל הארצי (צילום: הארכיון הציוני); עיתון ״דבר״, ספטמבר 1948.