על כתף הר המשקיף על פני נוף נהדר, שוכנת ראש פינה – אחת המושבות הראשונות בארץ ואם היישובים החקלאיים בגליל – יצירה חלוצית נעלה של יהודים בעלי חזון ובעלי רצון עז להפוך טרשים למקורות חיים. במעלה ההר התלול נמשך רחובה הראשי של המושבה וממנו מסתעף רחוב מזרחה – הוותיק ורחוב דרומה – החדש. בצידיהם בתי התושבים – איכרים עובדי אדמה. ברחוב הראשי, גינה ציבורית ומצבת זיכרון לבנים שנפלו במלחמת הקוממיות. במרומי המושבה, בצלע ההר החשוף ובצד גיא קטן, שרידי הכפר הערבי ג’עוני שבו הייתה ראשיתה של ראש פינה, לפני יותר משמונים שנה.
ראשיתה של המושבה מהווה פרק רב-העזה וסבל בשחר ההתיישבות החקלאית היהודית בארץ תחת שלטון התורכים. עוד בטרם היות ישוב יהודי חקלאי, מלבד מקווה ישראל – בית הספר החקלאי בדרום, התעוררו יהודים בצפת – עיר המקובלים, והחליטו לצאת אל הכפר כדי לחיות חיי איכרים ולהתפרנס מיגיע כפיים. הם רכשו משכניהם הערבים שטח אדמה סלעית בתחום הכפר ג’עוני, הסמוך לעירם, ובשנת תרל"ח – 1878 התיישבו משפחות אחדות בשיפולי הכפר, בבתים דלים שנרכשו יחד עם האדמה, והתחילו בחייהם החקלאיים החדשים. על יסוד השם הערבי ג’עוני קראו היהודים ליישובם החדש "גיא אוני" – הגיא שבו השקיעו את אונם וכוחם. עם העלייה על אדמתם התחיל גם סבלם וצרות רבות השתרגו עליהם. הם ביקשו את עזרתם של נדיבים, אולם העזרה לא הגיעה. היישוב הבודד והנידח התחיל להתפורר ואנשיו עזבוהו מתוך אכזבה וייאוש.
באותם הימים כשהמושבה גיא אוני נלחמה קשות על קיומה הדל, התחילה ההתעוררות הציונית בקרב יהודי רומניה הרחוקה. רבים מהם החליטו לעלות אל ארץ הקודש ולהניח יסוד ליישובים חקלאיים. אחרי טלטולים רבים הגיעה קבוצת עולים מרומניה אל אדמת גיא אוני. הדבר היה בשנת תרמ"ב – 1882, המתיישבים התחילו במרץ לבנות את בתיהם ולעבד את אדמת הטרשים ובחזונם ראו את המקום כיסוד ופינה לחייהם החקלאיים בארץ האבות. הם שינו את שם יישובם ל"ראש פינה", לפי דברי תהילים "אבן מאסו הבונים הייתה לראש פינה" (תהילים קי-ח, כ-ב). תנאי החיים היו קשים והצרות היו רבות, אולם ברצונם העז ובמסירותם הגדולה התגברו עליהם מתיישבי ראש פינה והמשיכו בחייהם.
בתקופה הקשה ביותר בא הברון רוטשילד לעזרתה של ראש פינה הדוויה וזה עודד את איכריה והגביר את רצונם להמשיך בעבודתם הקשה. המקום התחיל לשמש בסיס לעולים חדשים שהניחו יסודות ליישובים בסביבה והמושבה הנידחת יצאה מבדידותה והייתה למרכז ההתיישבות החדשה בהרי הגליל העליון. ראש פינה נמצאת על פרשת-כבישים חשובה ביותר בגליל העליון המזרחי. בצידה עובר הכביש הראשי מטבריה – בדרום, אל מטולה בצפון, והוא ציר התנועה החשוב ביותר בצפונה של ישראל. מכביש זה מסתעף בראש פינה כביש אחר מערבה, העובר לאורך רחובה הראשי לצפת השכנה, אל מרומי הגליל ואל אזור החוף.
ראש פינה שוכנת בגובה של כ- 425 מ’ מעל פני הים. רחובה הראשי הוא התלול ביותר מכל הרחובות שביישובינו החקלאיים. המושבה צופה על פני נוף גלילי נהדר, מהיפים ביותר בישראל. צפונה-מזרחה מתנשא הר החרמון בכל הדרו ופסגתו השיאון מכוסה שלגים כמעט בכל ימות השנה. לרגליו משתרע עמק החולה, הזרוע יישובים רבים שצצו לאחר יבוש הביצות. מזרחה מתרוממים הרי הגולן והבשן, המפורסמים מתקופת המקרא.
ד"ר זאב וילנאי